"Een badeendje betekent dat ik in bad ga."

Thijs

Mijn naam is: Thijs Kaijen
Ik ben geboren op: 20 januari 1993


Ik ben op mijn best als ik buiten ben. Ik vind het fijn om te wandelen, fietsen en te skelteren. Ik hou ook van schommelen.


Ik kan mijzelf goed vermaken met spelletjes op de computer waarin op het aanklikken van plaatjes iets mee gebeurt. Ik kan goed puzzelen op de computer. Verder kijk ik op mijn Ipad graag naar filmpjes van Ernst en Bobbie, maar op dit moment zijn roltrappen en achtbanen mijn favorieten om naar te kijken. Duplo trein. Tolletjes draaien. Hydrobad. Knikkerbanen.


Leidraad in mijn leven is dat ik moet kunnen vertrouwen op mijn zorgverleners. Dat betekent voor mij dat zorgverleners de handelingen zo uitvoeren zoals dat is afgesproken. Afspraak is afspraak. Ik houd van rust, duidelijkheid en voorspelbaarheid. Ik raak gefrustreerd als zorgverleners afwijken van de dagelijkse routine.


Ik vind eigenwaarde belangrijk. Doen wat ik zelf kan. Ik kan zelf mijn boterham aanprikken, ik help mee de tafel te dekken en op te ruimen door mijn eigen spullen op de tafel te zetten of op het aanrecht. Bij het aan- en uitkleden help ik graag zoveel mogelijk mee.


Ik kan goed lopen, fietsen en skelteren. In bekende ruimtes weet ik de weg te vinden. En als de ruimte buiten is afgebakend, kan ik zelfstandig fietsen of skelteren. Als ik de straat op ga, heb ik ondersteuning nodig om mij aan de (verkeers)regels te houden.


Ik communiceer met de TEACCH- methode, op presentatieniveau en met behulp van een overgangsverwijzer. Daarbij heb ik 60 verwijzers die anderen gebruiken om met mij te kunnen communiceren. Ook kan ik ze zelf inzetten. Bijvoorbeeld een badeendje betekent dat ik in bad ga, een blauw autootje dat ik naar huis ga.
Verder communiceer ik vooral met geluidjes, door begeleiders bij de hand pakken en door dingen aan te wijzen.
 

"Mensen die mij vertellen wat ik moet doen, maken mij ongelukkig." 

Machteld

Mijn naam is: Machteld Hemelaar

Ik ben geboren op: 15 juni 1997

Ik ben op mijn best als ik buiten ben. Ik rijd paard en knuffel graag met honden. Mijn leukste uitje is een bezoek aan Pretpark Drievliet.

Ik kan mijzelf goed vermaken met mijn laptop. Ik ben fan van Fource, hun liedjes ken ik uit mijn hoofd. Ook kijk ik graag naar de Bellinga’s en de Bakkertjes.

Ik heb een allergie voor bazen. Mensen die mij vertellen wat ik moet doen, maken mij ongelukkig. Ik wil graag zelf invloed hebben op wat ik doe en moet doen. Ik wil graag op een gelijkwaardige manier bejegend worden. Voor mij geldt de uitspraak: waar cognitie tekortschiet, compenseert de intuïtie. Ik voel het als ik word onderschat of als de ander mij niet begrijpt. Dat geeft mij een onveilig gevoel, daar kan ik snel van in paniek raken en dan weiger ik ook verzorgd te worden door die persoon.

Ik vind het belangrijk dat zorgverleners met mij samenwerken. Voor mij zijn zorgverleners mijn assistenten die ik moet kunnen vertrouwen. Ik wil graag zelf doen wat ik zelf kan. Vaak heb ik hulp nodig. Voor het maken van koffie en thee, een boterham, voor het verschonen van mijn luier. Om mij ter herinneren aan het opdrinken van mijn sap. Als ik iets wil zeggen en ik het woord kwijt ben in mijn hoofd.

Ik verplaats mij in mijn rolstoel. Met de clicks speel ik graag op de vloer. Ik kan mij goed alleen verplaatsen op de vloer. Als ik houvast heb, kan ik zelf gaan staan en alleen staan.

Ik communiceer met het praatprogramma Proloque2Go. Daar heb ik 2 Ipad’s voor in gebruik, waar ik ook spelletjes op speel. En als ik iets wil kopen, stuur ik het linkje via messenger naar mama. Met een beetje hulp, kan ik met papa beeldbellen via messenger. Soms bel ik mijn broer en dan zie ik mijn 2 neefjes. Soms bel ik met mijn beste vriendin. Als zorgverleners een foto van mij maken, vraag ik ze de foto via messenger naar mij te sturen. Als ik vind dat mijn nagels moeten worden geknipt, stuur ik de zorgverlener alvast een berichtje. Dan weten ze het al en kunnen ze mij eraan herinneren.
Naast het praatprogramma praat ik met mijn ogen, mijn handen en door geluid te maken. Ik gebruik ook een aantal woordgebaren en ik gebruik vaak lettergebaren. Ik kan genieten van taalgrappen.