Dewi 6

"Ik heb een hekel aan verrassingen en pak het liefst zelf mijn eigen cadeautjes in."

Dewi

Mijn naam is: Dewi van Slegtenhorst
Ik ben geboren op: 23 april 2002

Ik ben op z’n best als ik weet wat er gaat gebeuren. Ik dans elke dag, kijk graag naar dezelfde films en kan niet zonder mijn boeken.

Ik kan mijzelf goed vermaken en ben graag alleen op mijn eigen kamer. Mens-erger-je-niet of het zakgeldspel speel ik alleen voor 2 personen, maar ik kan het ook samen spelen. Ik doe ook leerspellen op mijn iPad en ik ben dol op Spotify.

Ik kan goed dansen en zwemmen en ik weet wat ik wil. Ik help vaak bij het koken en kan ook koekjes bakken. De handdoeken vouwen is thuis mijn vaste taak en eens in de week stof ik mijn eigen kamer. Ik doe dat heel precies. Ik vind het fijn als alles op zijn plaats staat. Vier dagen in de week ga ik naar dagbesteding.

Ik vind het belangrijk dat mijn begeleiders mijn dag structuur geven en mij ondersteunen bij wat ik zelf niet kan. Ik vind het belangrijk dat zij mijn routines kennen en mijn privacy respecteren. Ze moeten ook snappen dat ik eigen-tijd wil hebben en met zelfspraak mijn dag verwerk. En ze moeten snappen dat ik voor veel dingen veel tijd nodig heb.

Ik heb een hekel aan verrassingen en pak het liefst zelf mijn eigen cadeautjes in. Als er structuur is en duidelijkheid, wordt het leven voor mij voorspelbaar en dan kan ik goed functioneren.

Ik communiceer thuis in mijn vertrouwde omgeving met gesproken taal. Maar als het minder vertrouwd is omdat er anderen zijn, of het buitenshuis is, dan praat ik niet of heel zachtjes. Ik kan op mijn eigen niveau schrijven en lezen, maar gesprekjes voeren vind ik weer lastig. Als ik mijn stem niet gebruik, kan ik wel duidelijk maken wat ik wel of niet wil, hoewel dat soms heel subtiel is. Ik vind taal wel heel leuk. Ik ken veel woorden. Ik vind ook Engelse en Duitse woordjes leuk.